Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Eserleri » Hacc Amelleri

İhram’ın Mekruhları → ← MAHSUR HÜKÜMLERİ

İhram’ın Müstehapları

İhramın müstehapları birkaç şeydir:

1.
Önceden bedeni temizlemek, tırnakları almak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını ve bacak arası kılları temizlemek.

2.
Hacca niyetlenen kimsenin, Zilkade ayının başından ve müfrede umre yapmak isteyen kimsenin bir ay önceden saç, sakal bırakması. Bazı fakihler vacip olduğunu söylemişlerdir. Bu söz zayıf olmasına rağmen daha iyidir.

3.
İhramdan önce mikatta gusletmeli, hayız ve lohusa halinde olan kadının da böyle bir gusül yapması doğrudur. Özellikle mikatta su bulunmama ihtimali varsa, bu guslü öne almak caizdir. Öne alıp da sonradan mikatta su bulunursa guslü yenilemesi müstehaptır. Bu gusülden sonra mükellef küçük hadeste bulunur, ihramlıya haram olan bir şey yer veya elbise giyerse guslü yenilemesi müstehaptır.
Mükellef, gündüz guslederse, o gusül gelecek gecenin sonuna kadar yeter. Aynı şekilde gece guslederse, gelecek günün sonuna kadar yeterlidir.

4.
Şeyh Saduk (r.a) guslederken şu duayı okumanın sevap olduğunu buyurmuştur:
«بسم الله و بالله اَللّهُمَّ إجْعَلُهُ لي نُوراً و طَهُوراً و حِرْزاً و أمْناً مِنْ كلِّ خَوْفٍ و شِفاءً مِنْ كلِّ داءٍ و سُقمٍ اَللّهُمَّ طَهِّرْني وَ طَهِّر قَلْبي و اشْرَحْ لي صَدْري و أَََجْرٍِِ علي لِسانِي مَحَبَّتَكَ و مِدْحَتَكَ و الثَّنَاءَ عَلَيكَ فإنّهُ لا قُوَّةَ‌ لي إلا بِِكَ وَ قَدْ عَلِمْتُ أَنَّ قِوَامَ دِيني التَّسْلِيمُ لَكَ و الإتِّبَاعُ لِسُنَّةِ‌نَبيِّكَ صَلَواتُكَ عليهِ و آلِهِ»

5.
İki ihram elbisesini giyinirken şu duayı okuması müstehaptır:
«الْحَمْدُ لِلّهِ الّذي رَزَقَني مَا أُُُوَارِي بِهِ عَوْرَتِي و أُؤَدِيّ فيهِ فَرْضِي و أعْبُدُ فيهِ رَبّي و انْتَهِي فيهِ إلي ما أمَرَني ، الْحَمْدُ لِلّهِ الّذي قَصَدْتُهُ فَبَلّغْني و أَرَدْتُهُ فأعَانَني و قَبِلَني و لَمْ يَقْطَعْ بي و وَجْهَهُ أرَدْتُ فَسَلَّمني فَهُوَ حِصْني و كَهْفي و حِرْزي و ظَهْري و مَلاذي و رَجَائِي و مَنْجاي و ذُخْري و عُدَّتي في شِدَّتي و رَخَائي»

6.
İki ihram elbisesinin pamuktan olması müstehaptır.

7.
İhramı aşağıdaki şekilde bağlaması; mümkünse öğlen namazından sonra, mümkün değilse başka bir farz namazdan sonra, o da mümkün değilse iki veya altı rekât sünnet namazı kıldıktan sonra ihram bağlamalıdır. Bu namazın birinci rekâtında Fatiha süresini, sonra İhlâs süresini ve ikinci rekâtta Cehd süresini okuması müstehaptır. Altı rekât sünnet namazı kılması daha faziletlidir. Namazdan sonra Allah’a hamt ettikten sonra peygambere ve Ehl-i Beytine salat ve selam göndermeli ve sonra şu duayı okuması müstehaptır:
«اَللّهُمَّ إنّي أَسْألُكَ أنْ تَجْعَلَني مِمَّنِِ اسْتَجابَ لَكَ و آمَنَ بِوَعْدِكَ و أتَّبَعَ أمْرَكَ، فإنّي عَبْدُكَ و في قَبْضَتِكَ لا اُوقِي إلاّ مَا وَقَيْتَ و لا آخِذُ إلاّ ما أَعْطَيْتَ و قَدْ ذَكَرْتَ الحجَّ فَأََسْألُكَ أنْ تَعْزِِمَ لي عَلَيْهِ علي كِتَابِكَ و سُنَّةِ نَبِيِّكَ صَلواتُكَ عليهِ و آلِهِ و تُقَوّيني علي ما ضَعُفْتُ عَنْهُ و تُسَلِّمَ مِنّي مَناسِكي في يُسْرٍ مِنْكَ و عافِيةٍ و اجْعَلني مِنْ وَفْدِكَ الذي رَضَيْتَ و ارْتَضَيْتَ وَ سَمّيْتَ و كَتَبْتَ، اَللّهُمَّ إنّي خَرَجْتُ مِنْ شُقَّةٍ‌ بَعيدَةٍ و أنْفَقتُ مالي إبْتِغاءَ مَرْضَاتِكَ، اَللّهُمَّ فَتمِّمْ لي حِجَّتي و عُمرَتي، اَللّهُمَّ إنّي أُريدُ التّمتُّعَ بالعُمْرَةِ ‌إلي الحجّ علي كِتابِكَ و سُنّةِ ‌نَبِيِّكَ صَلَواتُكَ عليهِ و آلِهِ، فإنْ عَرَضَ لي عارِضٌ يَحبِسُني فَخلِّني(2) حيثُ حَبَسْتَني لِقَدَرَِكَ(3) الّذي قَدَّرتَ عَليِّ، اَللّهُمَّ إنْ لَمْ تَكُنْ حِجّةً‌ فَعُمْرَةٌ، أَحْرَمَ لَكَ شَعْري و بَشَري و لَحْمِي و دَمِي و عِظامِي و مُخّي و عَصَبي من النّساءِ و الثّيابِِ و الطّيبِ أبْتَغي بِذالِكَ وجْهَكَ و الدّارَ الآخِرَة»

8.
İhram niyetini telbiyeyi söylerken yapması müstehaptır.

9.
Erkeklerin telbiyeyi yüksek sesle söylemesi müstehaptır.

10.
Daha önce de belirttiğimiz gibi farz telbiyenin ardından şu duayı okuması müstehaptır:
«لَبَّيْكَ ذا الْمَعَارِِجِ لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ داعِياً إلي دَارِ السّلامِ، لَبَّيْكَ ، لَبَّيْكَ غفّارَ الذُنُوبَِ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ أهلَ التَّلْبِيَةِ‌ لَبَّيْكَ ، لَبَّيْكَ ذا الجَلالِ و الإكْرامِ لَبَّيْكَ ، لَبَّيْكَ تُبْدِئُ و الْمَعادُ اِلَيْكَ لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ تَسْتَغْنِي و يُفْتَقَرُ إلَيْكَ، لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ مَرْهُوباً وَ مرْعُوباً اليك لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ اِلهَ الحَقِّ لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ ذا النَِّعْماءِ و الفَضْلِ الحَسَنِ الجَميل لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ كَشّافَ الكُرَبِ العِظام لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ عَبْدُكَ و ابْنُ عَبْدَيْك لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ يا كَرِيمُ لَبَّيْكَ »
Daha sonra şöyle devam eder:
«لَبَّيْكَ أتَقرَّبُ إليْكَ بِمُحَمّدٍ و آل مُحَمّدٍلَبَّيْكَ لَبَّيْكَ بِحِجّةٍ‌ و عُمْرَةٍ مَعاًلَبَّيْكَ , لَبَّيْكَ هَذِه مُتْعَةُ عُمْرَةٍ إلي الحجّ لَبَّيْكَ , لَبَّيْكَ أهْلَ التَلْبيَةِ، لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ تَلْبِيَةً تَمامُها و بَلاغُها عَلَيْكَ»‌.

11.
İhram bağlarken, uykudan uyanırken, her vacip ve müstehap namazdan sonra, araca binerken, rampa çıkarken, inerken, bindiği veya indiği zaman ve seher vakitleri telbiye söylemesi müstehaptır. Hayız ve lahosa kadın da bu telbiyeyi okumalıdır. Temettü haccı yapan biri Mekke evlerini görünceye kadar devamlı telbiye okumalıdır. Mekke evlerini gördükten sonra telbiye okumaya son verilir. 186. meselede söylendiği gibi temettü haccında ise, Arefe günü öğlene kadar telbiye devam eder
İhram’ın Mekruhları → ← MAHSUR HÜKÜMLERİ
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français