Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Eserleri » Hacc Amelleri

2- Arafat’ta Vakfe → ← HAC AMELLERİ

1- Hac İhramı

İhram elbisesinin en iyi bağlanma zamanı, Zilhicce ayının sekizinci günü öğle vaktidir. İzdihamdan çekinen hasta ve yaşlıların o vakitten önce ihram bağlamaları ve diğerlerinden önce Mekke’den çıkmaları caizdir. Aynı şekilde adet kanaması olacağından korkan kadın gibi, hac tavafını Arafat vakfesinden önce yapması mümkün olanların onu vaktinden önce bağlamaları caizdir.
Daha önceki meselelerde şöyle demiştik: “Temettü umresini tamamlayan birinin, Mekke dışında bir işi olduğunda hac ihramını bağlayabilir ve işini yapmak için Mekke dışına gidebilir.” Bunların dışında, meşhur görüşe göre, hac ihramını denilen vaktinden üç gün önce, hatta daha önceden bağlamak caizdir.

358-
Temettü umresi yapmakta olan birisinin, saçını kesmeden hac ihramı bağlaması caiz değildir. Aynı şekilde hac amellerini yapmakta olan biri, hac ihramından tamamen çıkmadan önce müfrede umre ihramı bağlaması caiz değildir. Hac amellerinden nisa tavafından başka yapılmayan amel kalmamış olsa bile, yine de müfrede umre ihramı bağlaması caiz değildir.

359-
Arefe günü ihtiyari vakfe zamanını Arafat’ta geçirebilen birisinin, zikredilen zamanın tamamını idrak edemeyecek kadar ihramı geciktirmesi caiz değildir.

360-
Hac ihramıyla umre ihramı arasında, vacip ve haram olan şeyler veya keyfiyet açısından hiçbir fark yoktur. Farklılık sadece niyettedir.

361-
Mikatlar bölümünde açıkladığımız gibi, hac ihramını bağlama yeri Mekke’dir. En iyi yer ise Mescidu’l-Haram’dır. İki rekât namaz kıldıktan sonra Hz. İbrahim makamında veya Hicr-i İsmail’de bağlanması müstehaptır.

362-
Unutarak ve şer-i hükmü bilmeyerek Mekke’den çıkıncaya kadar ihramı bağlamayan, sonra hatırlar ve hükmü öğrenirse; -Arafat’ta olsa bile- Mekke’ye dönmesi, orada ihram bağlaması vaciptir. Zaman darlığı yüzünden veya başka bir nedenle geri dönmezse bulunduğu yerden ihram bağlamalıdır.
Aynı şekilde Arafat vakfesinden sonra hatırlar veya hükmü öğrenirse Mekke’ye dönerek oradan ihram bağlaması mümkün olsa da, hüküm yukarıda belirtildiği gibidir.
Hac amellerini bitirinceye kadar hatırlamaz veya hükmü öğrenmezse haccı sahihtir.

363-
Kasıtlı olarak ve vacip olduğunu bildiği halde ihram bağlamayan, bu yüzden de Arafat vakfesini idrak edemeyen kimsenin haccı batıldır. Eğer ihram bağlayıp vacip olan rükün miktarında Arafat’ta vakfeyi gerçekleştirebilirse, günah işlemiş olmakla birlikte haccı doğrudur.

364-
Temettü haccında ihram bağlayan birisinin Arafata gitmek için yola çıkmadan önce müstehap bir tavaf yapmaması ihtiyat gereğidir. Eğer tavaf ederse, evla ve ihtiyata uygun olan telbiyeyi yeniden söylemesidir.
2- Arafat’ta Vakfe → ← HAC AMELLERİ
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français