Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Eserleri » Tam İlmihal

İFTİTAH TEKBİRİ → ← NAMAZIN FARZLARI

NİYET

930- Namaz, kurbet yani âlemlerin Rabbinin emrini yerine getirmek kastıyla kılınmalıdır. Niyetin kalpten geçirilmesi veya örneğin: "Dört rekât öğlen namazını kılıyorum kurbeten ilellah" sözünün dilde söylenilmesi gerekmez.

931-
Öğlen veya ikindi namazı kılınırken, öğlen mi ikindi mi olduğu belirtilmeksizin "Dört rekât namaz kılıyorum." diye niyet edilirse, namaz batıl olur. Ama öğlen namazını birinci, ikindi namazını ikinci namaz olarak belirlemesi yeterlidir. Yine, örneğin üzerine öğlen namazının kazası farz olan kimse, öğlen vaktinde onu veya öğlen namazını kılmak isterse, niyetinde kılacağı namazı belirtmelidir.

932-
İnsan namazın başlangıcından sonuna kadar niyetini devam ettirmelidir. O hâlde namaz esnasında "Ne yapıyorsun?" diye sorulduğu takdirde, ne diyeceğini bilemeyecek derecede gaflet içinde olan kimsenin namazı batıldır.

933-
Namaz, yalnız yüce Allah'ın emrini yerine getirmek amacıyla kılınmalıdır. O hâlde riya, yani gösteriş için kılınan namaz batıldır; ister sırf halka gösteriş olsun diye kılınsın, isterse Allah ve halk her ikisi de göz önüne alınarak kılınsın fark etmez.

934-
Namazın bir bölümünü bile sırf Allah rızası için kılınmazsa, namaz batıl olur. Allah rızası için kılınmayan bölüm ister Fatiha ve sure gibi farz olsun, ister kunut gibi müstehap olsun fark etmez. Riya niyeti namazın tamamına işlerse, örneğin namazın kapsadığı bir bölüm veya fazlalık kısmın hazırlığı namazın batıl olmasına sebep olursa namazı batıldır. Hatta, eğer namazın tamamı sırf Allah rızası için kılınır, fakat halka gösteriş olsun diye örneğin mescit gibi özel bir yerde, vaktin evveli gibi belli bir zamanda ya da cemaat namazı gibi özel bir şekilde kılınırsa, namaz batıl olur.
İFTİTAH TEKBİRİ → ← NAMAZIN FARZLARI
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français