Büyük Taklit Mercii Ayetullah Sistani'nin Ofisinden Korona Virüs Konusunda Önemli Açıklamalar
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla
Büyük Taklit Mercii Ayetullah Sistani'nin Bürosu
Allah'ın selam, rahmet ve bereketleri üzerinize olsun
Korona virüsü dünyanın birçok ülkesinde hızla yayılmakta ve her geçen gün bu hastalığa yakalananların sayısı artmaktadır. Biz dini merceiyet makamının bu konudaki hassasiyetini - virüsün yayılmasını sınırlamak adına yetkili makamlar tarafından duyurulmuş önlemleri ciddiye almak gerektiği, dolayısıyla da hangi sebeple olursa olsun toplu etkinliklerden kaçınılması yönündeki yaklaşımını- biliyoruz.
Burada konuyla ilgili birkaç sorumuz olacaktır:
1- Acaba - hastalığın bulaşması muhtemel olan - insanlarla tokalaşmak, kucaklaşmak, öpmek vb. temaslar kurmaktan kaçınılması gerekir mi? Acaba tıbbi maskeler gibi birtakım önlemler almaksızın insanların arasına karışmak caiz midir?
2- Bu hastalığa yakalanmış veya üzerinde bu hastalığa yakalanmış olabileceğine dair bazı emareler olan kimsenin, bu durumdan habersiz olan insanların arasına çıkması caiz midir? Eğer bunu yapar ve hastalığı diğerlerine bulaştırırsa onlar karşısında ne gibi bir sorumluluğu olur?
3- Virüsün yaygın olduğu bir ülkeden gelen veya orada bu virüse yakalanmış kişilerden bazılarıyla temas kurmuş kimsenin evde kendisini karantina altına alması veya bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığından emin olmak için kendisini tıbbi kontrole sunması vacip midir?
4- Acaba zekât ve humus gibi şer'i ödemelerin, bu hastalıkla mücadelede ihtiyaç duyulan eldiven, maske, dezenfektan ve diğer tıbbi malzemeler için kullanılması caiz midir?
5- Bu kritik dönemde böylesine tehlikeli bir salgın karşısında müminlere ne gibi nasihatiniz vardır?
Müminlerden bir grup
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla
1- Temas veya insanların arasına katılmanın sonucunda hastalığın bulaşmasından ve böylece diğer insanların - ölüm olmasa dahi - ciddi anlamda zarar görmelerinden endişe ediliyorsa bundan kaçınmak gerekir.
Ancak hastalığın bulaşmayacağından emin olacak şekilde - dezenfektasyon, maske ve eldiven gibi - gerekli önlemleri alarak insanların arasına karışabilir. Eğer bu önlemleri almazsa ve korktuğu şey başına gelirse şer'en hiçbir mazereti olmaz.
2- Başkalarına hastalığı bulaştırma ihtimali varsa onların arasına gitmemelidir. Eğer bunu yapar da durumunu bilmeyen birine bu hastalığı bulaştırırsa onun uğrayacağı zararı tazmin etmelidir ve bu hastalıkla ölmesi halinde diyetini ödemesi gerekir.
3- Evet, bunu yapmalı ve konuyla ilgili yetkili mercilerin direktiflerini riayet etmelidir.
4 - Zekâttan Allah yolunda verilmesi gerekeni ve humustan Sehm-i İmam kısmını şer'i kuralları riayet etmek suretiyle bu yolda kullanabilirler.
5- Aziz müminlere şu tavsiyelerde bulunuyoruz:
a) İzzet ve celâl sahibi Allah'a iltica edip bu belayı gidermesi için O'na yalvarmak, fakirlere sadaka vermek, yardıma muhtaç zayıf kimselere yardımcı olmak, Kur'an okumak, Peygamber ve Ehlibeyt'ten nakledilmiş duaları okumak gibi salih amelleri çoğaltmak...
b) Korunma ve tedavi noktasında işin uzmanları tarafından önerilen bilimsel yöntemlerle bu salgına karşı hakettiği ölçüde temkinli davranırken asla korku ve paniğe kapılmamak.
c) Bu virüsü hafife alanları tehlikeleri karşısında uyarmak; onları bu konuda uzman kişilerin direktiflerine uymaya teşvik etmek ve bu tedbirlere aykırı tutumdan kaçınmak
d) İnsanların hareketini kısıtlayan bu durumdan mütevellit işini kaybetmiş ve zarara uğramış ailelere yardımcı olmak
e) Hangi din ve mezhebe mensup olduğuna bakmaksızın bu hastalığa yakalanmış olanların durumunu riayet etmek, onların yükünü hafifletmek ve ihtiyaçlarını giderme konusunda yardımcı olmak.
Allah bütün insanlardan her türlü kötülük ve belayı uzaklaştırsın.
27 Recep 1442 Hicri
Ayetullah Seyyid Ali Sistani'nin Ofisi - Necef-i Eşref