پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » توضیح المسائل جامع جلد (4)(چاپ 1403)

حکم تسهیلات مضاربه ← → حکم تسهیلات سفارش ساخت

8. تسهیلات مضاربه[1] / کیفیّت عملکرد بانک در تسهیلات مضاربه

٭ درخواست «تسهیلات مضاربه»، معمولاً زمانی صورت می­گیرد که متقاضی برای فعالیّت تجاری خویش احتیاج به تأمین یا افزایش سرمایه دارد.
٭ در تسهیلات مضاربه، بانک به عنوان «مالک» در قرارداد مضاربه، سرمایه را در اختیار متقاضی تسهیلات که «عامل» مضاربه می‌باشد، برای انجام فعالیّت اقتصادی قرار می‌دهد و در پایان کار، سود حاصل از فعالیّت اقتصادی بین بانک و عامل تقسیم می‌شود.
٭ انعقاد قرارداد تسهیلات مضاربه معمولاً پس از تعیین موضوع آن‏، مقدار سرمایۀ لازم برای تجارت مورد نظر، مبالغ تقریبی هزینه‏های مربوطه‏، حداکثر زمان لازم برای دورۀ مضاربه‏، پیش‏بینی میزان فروش‏، نسبت پیشنهادی متقاضی برای تقسیم سود حاصل از مضاربه به صورت کسری یا درصدی از منافع، صورت می‌گیرد.

[1]. «مضاربه» عقدی است بین دو طرف، به این صورت که یکی از آنها سرمایه‌ای را به دیگری می‌دهد تا با آن تجارت کند و هر دو به صورت کسر یا درصد مشاع، در سودی که حاصل می‌شود با توافق هم شریک باشند.
کسی که سرمایه را می‌دهد «مالک یا مضارب» و دیگری که خرید و فروش و تجارت را انجام می‌دهد، «عامل» نام دارد؛ توضیحات بیشتر در مورد قرارداد مضاربه در جلد سوّم، فصل «مضاربه» ذکر شده است.
حکم تسهیلات مضاربه ← → حکم تسهیلات سفارش ساخت
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français