پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » توضیح المسائل جامع جلد (3) (چاپ 1403)

→ تصرّف در اموال فرد غایب یا مفقود الاثر یا محبوس

راه‌کاری نسبت به اموال جا مانده در مدارس و مراکز آموزشی

مسأله 1468. از آنجا که رعایت تمام مسائل مال گمشده و مجهول المالک در مدارس و مراکز آموزشی دقّت و وقت زیادی می­طلبد، می­توان برای آزادی عمل بیشتر در مورد اشیای جا مانده و پیدا شده از راه کار ذیل استفاده کرد:
دانش‌آموزان به مدیریّت مدرسه وکالت دهند چنانچه اشیائی از اموالشان در مدرسه جا بماند، مدیریّت مدرسه یا کسانی که وی معیّن می­کند مجاز باشند آن را به محلّ مورد نظر برای اشیای پیدا شده منتقل نموده و در صورتی که پس از گذشت مثلاً 10­ روز برای برداشتن آن مراجعه نکنند، مدیریّت حسب وکالت مذکور اجازه داشته باشد آن را تملّک نموده یا در آن هر تصرّفی صلاح می­داند بنماید؛ دانش‌آموزان در ضمن همین وکالت، هر نوع ضمانی را نسبت به نقص یا تلف اموال مذکور، از مدیر و کسانی که از طرف وی اقدام به جمع‌آوری آنها می­کنند، سلب ­نمایند.
شایان ذکر است، وکالت مذکور نسبت به افراد غیر بالغ یا غیر رشید، باید از ولیّ شرعی آنان گرفته شود.[1] همچنین، این وکالت می­تواند منحصر به همان سال تحصیلی ­نباشد و نیز می­تواند شامل اموالی که قبلاً در مدرسه جا مانده نیز بشود.[2]

[1]. تصرّفات ولیّ شرعی در مال نابالغ، باید با رعایت شرایطی باشد که در فصل «حَجْر» ذکر می‌شود.

[2]. این دستور العمل در موردی که اموال جا مانده مربوط به کسانی است که وکالت داده­اند جاری می‌شود و شامل مالی که مربوط به غیر آنان است و در مدرسه یا مرکز آموزشی جا مانده نمی­شود.
→ تصرّف در اموال فرد غایب یا مفقود الاثر یا محبوس
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français