پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » توضیح المسائل جامع جلد (2) (چاپ 1403)

تخم پرنده ← → پرندگان حلال گوشت

راه‌های تشخیص پرندگان حلال گوشت از حرام گوشت

مسأله 1355. پرنده­ای که انسان نمی­داند جزء پرندگان حرام گوشت است یا حلال گوشت دو صورت دارد:
الف. کیفیّت پرواز پرنده برای انسان معلوم باشد؛ در این صورت، چنانچه آن پرنده‏ هنگام پرواز، بال زدنش کمتر از صاف نگهداشتن آن باشد، حرام گوشت می‏باشد[1] و اگر بال زدنش بیش از صاف­ نگهداشتن آن باشد، حلال گوشت است.[2]
ب. کیفیّت پرواز پرنده‏ برای انسان معلوم نباشد؛ در این صورت، چنانچه آن پرنده «چینه‏دان» یا «سنگدان» یا «خارِپشت پا»، داشته باشد حلال و اگر هیچ کدام از اینها را نداشته باشد حرام است.[3]
شایان ذکر است، در مورد پرنده­ای که بال زدن و صاف نگهداشتن آن مساوی است، چنانچه یکی از سه نشانۀ مذکور[4] را داشته باشد، حلال گوشت است و اگر هیچ یک از سه نشانه را نداشته باشد، بنابر احتیاط واجب، حرام گوشت محسوب می­شود.

[1]. چنین پرندگانی، درنده و دارای چنگال می­باشند.

[2]. بنابراین، پرنده­ای که بال­های خود را هنگام پرواز بیشتر صاف نگه می­دارد حرام گوشت است، هرچند دارای چینه­دان یا سنگدان یا خار پشت پا باشد.

[3]. به عنوان مثال، اگر فرد نمی­داند «شاه طوطی» یا «طوطی طوق صورتی» یا «مرغ عشق» حلال گوشت است یا حرام گوشت، چنانچه مشاهده می­کند این پرنده هنگام پرواز بیشتر بال می­زند و کمتر بال خود را صاف نگه می­دارد، حکم به حلال گوشت بودن آن می­شود و اگر اطلاعی از کیفیّت پرواز این پرنده ندارد، چنانچه می­بیند چینه­دان - مثلاً - دارد، حلال گوشت محسوب می­شود.

[4]. منظور از سه نشانه، چینه­دان، سنگدان، خار پشت پا است.
تخم پرنده ← → پرندگان حلال گوشت
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français