پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » توضیح المسائل جامع جلد (2) (چاپ 1403)

بعضی دیگر از گناهان زبان و مانند آن ← → خلف وعده یا بد‌قولی

جعل اسناد - تقلّب در امتحانات

مسأله 476. جَعْل اسناد رسمی، شناسنامه، کارت ملّی، مدارک تحصیلی، اسکناس­های رایج داخلی یا خارجی، اوراق بهادار، گواهینامه، گواهی پزشکی، وصیّت‌نامه و مانند آن جایز نیست.
همین طور، ارائۀ آن به عنوان مدارک و اسناد حقیقی، نوعی دروغ عملی محسوب شده و حرام است و نیز کسب درآمد از این طریق نامشروع می‌باشد.

مسأله 477. تقلّب در امتحانات مدارس، دانشگاه‌ها و سایر مراکز، جایز نیست؛[1] همچنان که همکاری و همیاری با فرد متقلّب در رساندن تقلّب به وی - چه در ازای دریافت پول و چه به صورت مجّانی - جایز نمی­باشد.

مسأله 478. اگر کسی که در برخی از امتحانات خود تقلّب کرده و بر اساس آن به مدرکی قانونی مانند لیسانس، فوق لیسانس و دکترا دست پیدا کرده، بخواهد به عنوان دارندۀ آن مدرک استخدام شود، دو صورت دارد:
الف. برای استخدام کننده فقط داشتن مدرک ملاک بوده و تخصّص و عدم تخصّص فرد نقشی در استخدام وی نداشته باشد، در این صورت حقوق دریافتی فرد برایش حلال است.
ب. استخدام کننده مدرک را به عنوان نشانه­ای برای دارا بودن میزان خاص از تخصّص و مهارت مطالبه کند، طوری که استخدام وی مقیّد به داشتن چنین مهارتی باشد، در این صورت چنانچه فرد تخصّص و مهارت مورد نظر را دارد، حقوق دریافتی برایش حلال است، وگرنه حرام می­باشد.

[1]. چه از طریق کمک گرفتن از سایرین باشد یا از راه استفاده از مکتوبات و نوشته­ ها یا با ارسال و تبادل مطلب یا از طریق به اشتباه انداختن و اغفال ناظرین یا امتحان دادن فردی به جای فرد دیگر یا هر طریق دیگری باشد و در این حکم، فرقی بین امتحانات حضوری یا غیر حضوری، از طریق فضای مجازی، شبکه­های اجتماعی، به صورت ‌آنلاین یا آفلاین و غیر آن نیست.
بعضی دیگر از گناهان زبان و مانند آن ← → خلف وعده یا بد‌قولی
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français