پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » توضیح المسائل جامع جلد (1) (چاپ 1403)

نیابت (در نماز و سایر اعمال عبادی) / معنای نیابت و موارد آن ← → احکام به جماعت خواندن نماز عید فطر و قربان

مستحبات نماز عید فطر و قربان

برای نماز عید فطر و قربان اموری مستحب شمرده شده که در مسائل بعد ذکر می‌گردد.

مسأله 2128. نماز عید فطر و قربان، اذان و اقامه ندارد، ولی مستحب است قبل از آن، در صورتی که به جماعت برگزار شود، سه بار «الصَّلاة» گفته شود، امّا در صورتی که فرادیٰ خوانده شود، چنین امری به عنوان مستحب، ثابت نیست.

مسأله 2129. نماز عید سورۀ مخصوصی ندارد؛ ولی بهتر است در رکعت اوّل آن، سورۀ «شمس» و در رکعت دوّم، سورۀ «غاشیه» را بخوانند یا در رکعت اوّل، سورۀ «أعلیٰ» و در رکعت دوّم، سورۀ «شمس» خوانده شود.

مسأله 2130. مستحب است نماز عید در صحرا خوانده شود؛ ولی در مکّه خواندن آن در مسجد الحرام، مستحب است.

مسأله 2131. مستحب است افراد، پیاده و پا برهنه و با وقار به نماز عید بروند و قبل از نماز غسل کنند و عمامۀ سفید بر سر بگذارند.

مسأله 2132. مستحب است فرد در نماز عید بر زمین سجده کند و در حال گفتن تکبیرها، دست­ها را بلند کند و حمد و سوره را بلند بخواند، چه اینکه نمازگزار امام جماعت باشد و چه فرادیٰ نماز بخواند.

مسأله 2133. بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید فطر و بعد از نماز صبح روز عید و بعد از نماز عید فطر، مستحب است این تکبیرها را بگوید: «اَللّهُ‏ أَکْبَرُ، اللّهُ‏ أَکْبَرُ، لا إِلٰهَ إِلَّا اللّهُ‏ وَاللّهُ‏ أَکْبَرُ، اللّهُ أَکْبَرُ وَ لِلهِ الحَمْدُ، اللّهُ أَکْبَرُ عَلیٰ ما هَدٰانا».

مسأله 2134. مستحب است انسان در عید قربان بعد از ده نماز - که اوّل آنها نماز ظهر روز عید و آخر آنها نماز صبح روز دوازدهم ذی‌حجّه است - تکبیرهایی را که در مسألۀ پیش ذکر شد بگوید و بعد از آن بگوید: «اللّهُ‏ أَکْبَرُ عَلیٰ ما رَزَقَنا مِنْ بَهیٖمَةِ الأَنْعامِ، وَالحَمْدُ لِلهِ عَلیٰ ما أَبْلانا»؛ ولی اگر عید قربان را در مِنیٰ باشد، مستحب است این تکبیرها را بعد از پانزده نماز، که اوّل آنها نماز ظهر روز عید و آخر آنها نماز صبح روز سیزدهم ذی‌حجّه است، بگوید.

مسأله 2135. احتیاط مستحب آن است که بانوان از رفتن به نماز عید خودداری کنند، ولی این احتیاط برای زنان پیر نیست.
نیابت (در نماز و سایر اعمال عبادی) / معنای نیابت و موارد آن ← → احکام به جماعت خواندن نماز عید فطر و قربان
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français