پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » توضیح المسائل جامع جلد (1) (چاپ 1403)

شرط دوّم: تعداد حاضرین حدّاقل پنج نفر باشد ← → شرایط واجب شدن نماز جمعه

شرط اوّل: وقت نماز جمعه فرا رسیده باشد

مسأله 2002. وقت نماز جمعه، از زوال آفتاب یعنی اذان ظهر آغاز می‌‌شود و وقت آن تنها «اوائل عرفی ظهر» است، پس هر گاه نماز جمعه از این وقت، به تأخیر انداخته شود، وقتش تمام شده و باید نماز ظهر را به‌جا آورد.[1]

مسأله 2003. خواندن خطبه‌‌ها پیش از اذان ظهر اشکال دارد، هرچند پایان خطبه‏ها هنگام فرا رسیدن وقت باشد و بنابر احتیاط واجب به نماز جمعه‌ای که خطبه‌هایش قبل از اذان ظهر شروع شده، نمی‏توان اکتفا نمود، هرچند تنها خطبۀ اوّل قبل از اذان ظهر خوانده شده باشد.

مسأله 2004. اگر خطبه­ها آن قدر طولانی شود که وقت نماز جمعه بگذرد، باید نماز ظهر خوانده شود و نماز جمعه در خارج وقت آن، قضا ندارد.

[1]. در مورد صدق اوائل ظهر عرفی، این نکته شایان توجّه است که اگر خطبه‌ها حداکثر 40 دقیقه طول بکشد، سپس بلافاصله نماز جمعۀ جامع الشرایط خوانده شود، کافی ‌است و خواندن نماز ظهر لازم نمی‏باشد و چنانچه خطبه‌ها بیشتر از 40 دقیقه تا حدود یک ساعت و ربع طول بکشد، مورد احتیاط بوده و بنابر احتیاط، لازم است نماز ظهر نیز خوانده شود و اگر خطبه‌ها بیشتر از حدود 75 دقیقه طول بکشد، ظاهراً کافی ‌محسوب نمی‌‌شود و لازم است نماز ظهر خوانده شود و مکلّف در موارد تردید عرفی، ‌چنانچه مطابق این دستور العمل زمانی ‌عمل نماید، کافی می‏باشد.
شرط دوّم: تعداد حاضرین حدّاقل پنج نفر باشد ← → شرایط واجب شدن نماز جمعه
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français